Gemeente Breda trotse winnaar NK Tegelwippen

Publicatiedatum: 
8 november 2022

Ja, het is gelukt! De gemeente Breda is winnaar van het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen 2022. Bij het NK Tegelwippen draait het niet om rivaliteit. Vervang tegels door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Samen maken we Nederland klimaatbestendiger, behaaglijker voor insecten en dieren én koeler op warme dagen. 

In de categorie ‘grote steden’ versloeg Breda Dordrecht en Arnhem met 198.429 gewipte tegels. Dit zijn 1076 tegels per 1000 inwoners, het hoogste aantal van de grote steden in  Nederland.

Hoe hebben we het aangepakt?

Breda deed voor de tweede keer mee aan het NK. Inwoners gingen aan de slag en deden mee met de speciale NK acties. Ook de gemeente heeft flink bijgedragen. Zo werden bij onderhoudsprojecten van wegen, trottoir en riool en bij herinrichtingsprojecten onnodige tegels vervangen voor groen. 

Subsidie

Met dank aan alle deelnemende Bredanaars is het gelukt om het hoogste aantal tegels te wippen. Inwoners hebben stukken gemeentegrond geadopteerd en vergroend, in de vorm van een wijkdeal. De tegeltaxi van de gemeente is 175 keer uitgerukt om tegels op te halen bij bewoners die ze uit hun eigen tuin hadden gewipt. Ook van de subsidie voor het onttegelen en vergroenen is veel gebruik gemaakt. Deze is ook komend jaar weer beschikbaar.

Volgend jaar weer!

In 2023 zijn we er weer bij. Lees meer over het NK Tegelwippen en de acties