Waterspeelplek op de Grote Markt

Publicatiedatum: 
13 december 2021

De waterspeelplek op de Grote Markt in de vorm van het wapen van de stad is klaar.  Vanaf het voorjaar 22 gaat de fontein in gebruik.  

De fontein is een aanwinst voor de stad en zorgt ervoor dat de Grote Markt niet puft onder de hitte. Klimaatverandering veroorzaakt warmere zomers. Hittegolven komen vaker voor en zijn heviger. Dit heeft gevolgen voor onder meer onder meer de volksgezondheid en de leefbaarheid. Daarom passen we soms de openbare ruimte aan om om hittestress te verminderen, de leefbaarheid te behouden en de aantrekkelijkheid te vergroten.

Verkoeling zoeken

Uit onderzoek blijkt dat de Grote Markt één van de warmere plekken van de stad is. De ervaring leert ook dat de binnenstad bij zeer warme dagen niet altijd aantrekkelijk is. Een ideale plek dus om inwoners en bezoekers verkoeling te laten vinden. Kinderen kunnen met de waterspeelplek spelen terwijl de ouders een terrasje pikken, daarmee is deze eyecatcher ook een extra stimulans voor de horeca op de Grote Markt.