Ongedierte milieuvriendelijk bestrijden

Publicatiedatum: 
22 november 2021

Niemand zit te wachten op ongedierte in of rond het huis. Maar hoe kom je nu op een groene, milieuvriendelijke manier af van ongewenste gasten? Bekijk de tips per diersoort. Want natuurlijke ongediertebestrijding? Breda Doet Mee! 

Tip 1: Hou ze buiten 

Soms voorkom je overlast door te zorgen dat de beestjes niet binnen kunnen komen. Tegen muizen en wespen, die zich graag in spouwmuren nestelen, bestaan bijenbekjes. Dat zijn kleine roostertjes die je in de ventilatiegaatjes van je buitenmuur plaatst. Wat niet naar binnen komt hoef je ook niet buiten te jagen.  
Door kieren en naden te dichten voorkom je ook dat zilvervisjes je huis binnen dringen. 

Tip 2: Hou het schoon 

Mieren, maar ook muizen en ratten komen op voedsel af. Door je eten goed op te bergen zodat er geen geurtjes ontsnappen, zullen deze gasten een andere voedselbron gaan zoeken. 

Tip 3: Natuurlijke vijanden 

De voedselketen zorgt voor een natuurlijke balans. Zo staat elk beestje op de menukaart van een ander beest. Heb je overlast van een bepaald dier, zoek dan zijn natuurlijke vijand op en zorg dat die goed kan leven in de buurt van je huis of tuin. Voor de eikenprocessierups en andere insecten zijn koolmeesjes de perfecte opruimer. Maar ook kikkers, padden en egels zijn je beste vrienden als het op bestrijding van slakken, muggen en wespen. Hang een nestkastje in je tuin, zorg voor een haag voor de egels om zich in te verstoppen, of leg een vijver aan. Maak nestkastjes elke winter schoon, zodat de vogels in het voorjaar meteen aan de slag kunnen met de bouw van hun nest. 

Tip 4: Zwaarder geschut 

Helaas laten sommige dieren zich niet zo makkelijk wegjagen. Zijn het er niet al te veel dan kun je ze met de hand of een mepper verwijderen. Is een val nodig, zorg dan dat het niet voor onnodig lijden van het dier zorgt. 

Heb je een echte plaag, dan zijn er verschillende chemische bestrijdingsmiddelen. Let goed op dat je daarmee niet andere (huis)dieren of planten beschadigd. Meer informatie op de website van MilieuCentraal.