Elisah Pals, Klimaatburgemeester Breda

Publicatiedatum: 
1 november 2021

Elisah Pals is de eerste Klimaatburgemeester Breda. Tijdens de eerste Nationale Klimaatweek, van 28 oktober t/m 5 november, vraagt ze extra aandacht voor klimaatbewust leven. 

Het doel van de Klimaatburgemeester is om Bredanaars bewuster te maken van welke stappen we kunnen maken om het klimaat te verbeteren. Als klimaatburgemeester mag Elisah zelf een keuze maken in de thema's die ze in beeld wil brengen.

Groene activiteiten

Elisah heeft voor iedere wethouder een activiteit uitgezocht. Al die activiteiten zijn samen met verschillende partners georganiseerd. Zo bezoekt Elisah maandag de groene opleidingen van Curio en mag ze een boom overhandigen. Later die dag opent ze de ‘No Waste Fridge’. Dit is een deelkoelkast en zorgt ervoor dat we minder eten weggooien. Donderdag bezoekt ze een circulair sloopproject, om te zien hoe slopen en bouwen slimmer en duurzamer kan. Daarna gaat ze een groen dak aanleggen, de Zero Waste fietstocht fietsen en een circulaire bitterbal eten. “Klimaat is niet iets waar één persoon over gaat, klimaat raakt iedereen in zijn of haar leven", vertelt Elisah. "Eigenlijk kun je in alles rekening houden met duurzaamheid en klimaat. Door wat je eet, door hoe je je vervoert, door welke baan je hebt, de spullen die je koopt of vooral niet koopt. Eigenlijk alles wat je doet, en dus ook alles dat in een stad speelt, kan bijdragen aan een positief of negatief effect op het klimaat. En dat probeer ik te laten zien, het is verweven in alles,” vertelt Elisah.

3 gemakkelijke tips voor een beter klimaat

Alles wat we kopen of gebruiken heeft grondstoffen nodig en de gemiddelde Nederlander heeft drieënhalve aardbol nodig voor de grondstoffen van alle spullen die we gebruiken. Iets wat we niet op onze aarde hebben.
Wil je zelf ook een bijdrage leveren aan een beter klimaat? Onze klimaatburgemeester heeft 3 eenvoudige tips om daar mee te beginnen:

  1.  Welke bank of verzekering kies je? “Wat jij met je geld doet heeft heel veel impact op het milieu en op het klimaat”. Door het kiezen van een klimaatbewuste bank of verzekering kan je al een bijdrage maken.
  2. Vervoer is een makkelijke verandering: “De NS rijdt 100% op Nederlandse windstroom, dus wil je CO2 neutraal reizen, pak dan de trein. Dat is het beste wat je kan doen.”
  3. Waar doe je je boodschappen? “Lokaal kopen is heel belangrijk, dus dat ook jouw producten niet gereisd hebben voor jou. Eet ook met het seizoen mee en ga naar de markt. En neem als het kan je eigen verpakkingen mee.”