Drie Hoefijzers Noord een stukje groener!

Publicatiedatum: 
26 oktober 2021

In Drie Hoefijzers Noord, aan de rand van Linie-Zuid, kregen afgelopen tijd 31 bergingen een groen dak. Daarmee kreeg de buurt er in één klap bijna 160 m2 groen bij. Het project was een initiatief van buurtbewoners en kreeg nog een mooie subsidie vanuit het buurtnatuur- en buurtwaterfonds van het Cultuurfonds Noord-Brabant. 
 
Mattijs van Dalen van Green Revolution in Breda realiseerde de groene daken aan de Paula Koppelaarstraat , Door de Bontestraat, Lous van Beusekomlaan en Stationslaan met hulp van 2e jaars studenten van de opleiding Urban Green Development van Curio. 

Het is een beetje uit de hand gelopen 

Solveig van Mourik - van der Bruggen, trekker van het buurtproject: "Toen wij hier een jaar geleden kwamen wonen, was deze buurt net opgeleverd en nogal kaal en versteend. Een groen dak stond dan ook hoog op ons verlanglijstje. Goed voor het klimaat, de beestjes én het ziet er ook nog eens gezelliger uit. Toen we in de buurtapp vroegen, wie er ook interesse hadden, meldden zich meteen een groot aantal buurtjes". 
 
Ze plaatsten de opdracht bij Green Revolution, het bedrijf van Mattijs van Dalen op STEK in Breda. Hij wees ze op subsidiemogelijkheid vanuit de Provincie Noord-Brabant voor dit soort groene buurtprojecten.  Solveig: "Ik stopte briefjes bij bewoners van omliggende straten in de bus - wie weet wilden zij ook mee doen? Het is een beetje uit de hand gelopen: er meldden zich in totaal 30 buurtjes! Toen we het projectplan voor de subsidie indienden bij het Buurtcultuurfonds Provincie Noord-Brabant,  kregen we te horen dat we de grootste groep waren die ooit een aanvraag voor het buurtnatuurfonds hadden gedaan."

Groene daken

De daken werden aangelegd door Mattijs van Green Revolution samen met 10 tweedejaars MBO-studenten van de opleiding Urban Green Development van Curio. Mattijs: "Normaal leg ik deze daken in mijn eentje aan, maar dit waren er zo veel, dat ik wel wat hulp kon gebruiken. Ik zet mij in voor de ontwikkeling van de groene opleidingen van Curio. Mede door een innovatietraject vormen dit soort projecten in de praktijk een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de studenten." 

Klimaatweek

De laatste berging krijgt het groene dak op 4 november tijdens de Klimaatweek. De klimaatburgemeester Elisah Pals gaat dan samen met de wethouder Tim van het Hof het laatste groendak leggen. Solveig: "We willen met ons initiatief Bredanaars stimuleren om hun eigen woon- en leefomgeving te vergroenen en waterbewustzijn te promoten. Wie weet inspireren we nóg meer mensen om gezamenlijk groene daken op hun bergingen aan te gaan leggen?"

Subsidies

Meer informatie over het Buurtcultuurfonds Provincie Noord-Brabant
Wil je thuis aan de slag met vergroenen, maar doe je dit alleen? Ook dan is subsidie beschikbaar, onder andere voor een groen dak. Als individu vraag je de subsidie aan bij de gemeente. Op de website Breda.nl vind je alle informatie.